onsdag 4 mars 2009

Uppstart av försöket

Välkommen till gäddforskningsbloggen!

Detta är en blogg som kommer att låta allmänheten att följa min och Jakobs studie kring "Catch and Release" på gädda. Vi är två fiskeribiologs studerande från Göteborgs Universitet som har väldigt stort intresse för fiskar och sportfiske. Vi har fiskat de mesta arterna på de flesta sätten men har båda gäddan som en favorit.

Examensarbetet är en studie inom C&R (catch and release) hos gädda, och är en påbyggnad från en studie som utfördes i somras. Då studerade vi kroken placering och blödningar i relation till mortaliteten (dödligheten). Den studien utfördes i sjön Anten vid Alingsås och totalt ingick 101 gäddor i studien. Anten artikeln kan läsas i Svenskt Fiskes (sportfiskarnas tidning) i april numret. Vi kommer även att lägga upp den studien här så småningom.

Än så länge är det många frågetecken kring hur studien kommer gå till. Det är väldigt svårt att designa vetenskapliga försök och det kan ta lång tid. Men det som avses studera är främst krokskador, blödningar och korttidsmigration (rörelsemönster) hos fångade och återutsatta gäddor. Vi anser att det är viktigt att öka kunskap om när och varför gäddorna tar skada vid sportfiske så att man kan erhålla ett mer etiskt riktigt och ekologiskt hållbart sportfiske där man skadar fisken så lite som möjligt.

Projektet utförs av Göteborgs Universitet och sker i samarbete med Pikereg.se och finansieras av Fiskeriverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar