onsdag 1 april 2009

Första veckan – Kalmarsund

Nu är första studieveckan avklarad. Vi fiskade i 6 dagar och har totalt fångat, återutsatt och studerat över 200 gäddor denna vecka varav ett flertal med en ny C&R studie teknik där fisken återutsätts direkt i vattnet märkt med ett litet flöte fäst med en lina i ryggfenan. Fisken kan då observeras direkt i sitt ursprungliga habitat och en god skattning på rörelsemönster och överlevnad kan erhållas. Detta är en ny teknik vid C&R studier som skiljer sig mycket från tidigare studier där fisk ofta fått en sändare inopererad eller släppts i en damm eller sump, vilket kan ha stor inverkan på resultatet.

Det är ännu alldeles för tidigt att försöka dra några slutsatser på hurvida de olika typerna av krokning, blödning och andra skador påverkar fiskens beteende, men vi har börjat se många intressanta tendenser till hur fisken rör sig efter fångst och vilka typer av krokning som ger dödlighet.

Denna fick jag och Jakob fick hjälp av Rasmus från Mölndal och Wille från Järna under denna tid. Killarna var väldigt duktiga och tog försöket på största allvar.

Vi hade lite otur med de större gäddorna. Flera fina följen vände vid båten och Wille tappade en kloss i krokningen. Jakob fick den största på 8,3kg och 100,5cm. Själv hade jag turen att få en bonusabborre på 1,75kg och 48cm.



Nu blir det ett par dagars vila med service av båtar, motorer och utrustning innan vi ger oss ut igen på lördag för ännu en veckas fiske.


Jag ska försöka lägga ut bilder och kanske någon filmsnutt på hur det ser ut när en gädda märks och släpps från båten och kanske det mest spännande, vart tar den vägen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar