torsdag 14 maj 2009

Senaste tiden

Hallå.

Studien har rullat på bra den senaste tiden. Vi har nu fångat en bra bit över 500 gäddor med stor variation främst i krokningar och blödningar. Med ett såpass stort antal fångade gäddor kommer vi antagligen nu kunna få väldigt goda uppskattningar på hur pass bra gäddorna klarar sig vid återutsättning i vattentemperaturer upp till 15 grader.

Utan att säga för mycket, kan jag avslöja att gäddor verkar klara av C&R fiske väldigt bra, både vad det gäller överlevnad och beteende. Som exempel har våra bojade gäddor både setts leka, jaga och faktiskt huggt på ett bete igen bara en kort stund efter fisken återutsatts. Dödligheten har hittills varit väldigt låg.


Bild på när en gädda bojas.


Det vi hoppas på nu i studien, med ca 2 veckors provtagning kvar är riktigt varmt väder så vi även kan se ifall det blir någon skillnad i ex. överlevnad med en varmare vattentemperatur. Vi hade två dagar föregående vecka då vi fiskade väldigt grunt och med en yttemperatur av 14-15 grader vilket märktes tydligt då även ytligt krokad fisk fick det svårare med återhämtningen. Flertalet gäddor tog ut sig kraftigt i kampen (fisken får mjölksyra) och i kombination med att vattnet får en minskad syrehalt vid högre temperatur så tyckte vi kunna se att fiskarna hade det bra mycket tuffare.


Bild: Liten gädda som återutsätts med boj. Då gäddan dyker mot djupare vatten rullar linan automatiskt av bojen. Ifall gäddan väljer att stå på grundare vatten ligger linan oftast upprullad kvar på bojen pga. "linminnet" i linan så att mängden slacklina minskar och således risken att gäddan ska gå fast i vegetation.


Hur har du fisket varit överlag? Jo storleksmässigt har det varit väldigt bra! Vi har lyckats fånga ett gäng med större fiskar och framförallt en del större fiskar som varit riktigt illa krokade men där samtliga överlevt. En liten hypotes vi har, som vi ev. kommer få svar på vid analysen av all data är att stor fisk tål C&R fisket bättre åtminstone under kallare perioder då det främst verkar vara krokens skada som avgör ifall fisken överlever eller ej. En trolig förklaring till detta kan vara att kroken minskar i förhållande till att fisken växer, alltså att för en stor gädda (5kg= är en krok i strl. 2/0 liten och gör jämförelsevis mindre skada och penetrerar grundare än för en gädda på ex. 1kg.

Jo hur som helst, har vi fått något? Själv har jag lyckats lura upp flera fina gäddor på 5, 6, 7, 9 och slutligen gädda nr 500 i projektet som vägde hela 11,52kg. Väldigt lustigt att just gädda nr 500 blev den första över magiska tio kilo.


Bild: Projektets första "10+" gädda, en bastant madam på 112cm 11,52kg.

För Jakob har det också gått bra med flera fina fiskar och en riktig tjurnacke häromdagen på 9,1kg. Jacob fick även en bonusregnbåge häromdagen på 2,7kg. Vi har fiskat en del i ett skärgårdsområde med en närliggande kassodling av regnbåge och haft ca 6 kontakter med riktigt grov regnbåge som antagligen rymmt nyligen.


Bild: Jakob med stridbar 9,1kgs gädda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar