torsdag 16 april 2009

Andra veckan - Västervik

Den andra veckan av studien är nu avklard och utfördes i Västervik. Inledningsvis var fisket ett renodlat förleksfiske. Vattnet var relativt kallt och fisken hittades i nära anslutning till lekområdena. Tidvis hade vi riktigt bra fiske med extremt välkonditionerade fiskar. Allt eftersom tiden gick blev vädret varmare och således även vattentemperaturen. Detta försvårade fisket de sista dagarna då vi såg en mängd tecken på att gäddleken var i full fart.

Hela veckan fick vi hjälp av Martin Klint som sponsrar oss med spinnflugor. Flugorna visade sig vara dödligt effektiva på de sega förleksfisket och var stundtals det enda betet som fungerade. Flugorna stod även för de största gäddorna under veckan med topp på nio kilo blank, tagen av tillverkaren själv.

Veckan har varit mycket givande för försöket och vi har fått en hel del intressanta krokningar som kommer göra den slutliga skattningen av resultatet bättre. Det nya området skiljde sig mycket från kalmarsund med stora djupområden i närheten till grundområdena där större delen av fisken fångades. Detta är intressant i migrationssynpunkt för att se om fisken efter fångst väljer att stanna kvar på de varma lekområdena eller om de går ut på det djupare och kallare vattnet för att kompensera för ett eventuellt nedsattat syreupptag som kan tänkas ske då fisken blöder. Detta är än så länge bara teorier och vi har ännu inte haft tid att kolla över våran data ordentligt för att se om det stämmer.

Nästa vecka kommer fisket att utföras i närheten av sankt annas skärgård i östergötland. Det kommer bli intressant att se om resultatet förändras i takt med att vattentemperaturen blir högre. Dessutom förväntar vi oss nu att börja fånga utlekt fisk, vilket kommer bli intressant i sig för att se om det föreligger någon skillnad i typ av krokningsfrekvens och mortalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar