torsdag 23 april 2009

Tredje veckan - Östergötland

Hallå.

Nu är vi åter tillbaks efter totalt fem dagars fiske i Östergötlands skärgårdsområden. Fisket har varit periodvis riktigt segt till rent bonanzafiske, mycket beroende på väder och vind vilket vissa dagar resulterat i att gäddorna varit mer intresserade av att leka än att hugga på betena.

Denna gång fick vi hjälp av de två duktiga killarna Anders och Jonatan som också håller på med forskning på fisk. Anders har nyligen slutfört en omfattande provtagning efter torsk längs Bohusläns kust för att bl.a. se vilket bestånd de fångade torskarna kommer ifrån (invandrad eller inhemsk). Jonatan är i startgroparna med sin provtagning i en studie kring livsstrategier för havsöring på västkusten för att bl.a. undersöka vid vilken ålder och storlek fiskar från olika vattendrag väljer att vandra ut i havet och efter hur många år fisken återvänder för att leka. Detta är en studie som ev. kommer stå till grund för ändrat minimimått för havsöring på västkusten.

Nu åter tillbaks till vår studie. Studien har gått väldigt bra denna vecka med flera intressanta krokningar och andra iaktagelser. När man fiskar så mycket som vi gjort börjar man lägga märke till mindre iaktagelser man kanske inte tänkt på då man fiskar mer sällan. Vi har t.ex. börjat fundera med fler frågeställningar om vad som verkligen påverkar krokplaceringen och en lyckad återutsättning. Hur pass stor roll spelar t.ex. sportfiskarens erfarenhet, den personliga stilen att fiska hem sitt bete, koncentrationsförmågan (trötthet) och hur stor betydelse har spöets längd och viktklassning?

Många av de frågor vi frågar oss själva tror vi ofta vi har ett bra svar på, men är svaret detsamma om man verkligen undersöker det?

Nedan på bilden syns en kritiskt krokad 3,5kgs gädda som vilar upp sig efter återutsättning. Det finns tendenser på att rörelsemönster och habitatval skiljer sig mellan kritiskt och mindre kritiskt krokad fisk.



Vi har även dissikerat gäddor som avlidit i ett försök att bättre säkerhetsställa dödsorsaken och få en ökad fysiologisk kunskap om var och varför fisken är känslig för olika krokningar. Bl.a. Har vi börjat undersöka hur djupt kroken tränger och hur stor är risken att en krok som fastnat i gäddans bakre munhåla penetrerar dess kroppspulsåder eller hjärta? Och i så fall, hur påverkas detta av krokens utformning? Dissektionera har hittills varit väldigt givande ur kunskapssynpunkt.

Storleksmässigt fick vi ett brett spann på fiskarna denna gång. Mycket fisk låg kring 1, 2 och 3kg men vi fick även mycket fisk mellan 5-6kg och som topp gäddor på 8,2kg och två stycken gäddor på 9,5kg. De flesta stora fiskar fångades de två sista dagarna då vi började få bättre överblick över området.



Vi fick fisk på i princip alla betestyper vi fiskade med men kraftsamlade denna vecka på att fiska med bl.a. vobbler, spinnfluga och tail-bete för att få en skattning på dessa betens krokning vid vattentemperatur kring 6-9C.

Det verkade även som det fanns lokala skillnader i gäddornas storlek. I vissa områden var nätfisket efter gädda extremt högt där de flesta lekvikar var totalt avspärrade med nät samt att all gädda vi fångade låg under 4kg där de flera hade nätskador. Tråkigt för sportfisket!

Vi vill även passa på att tacka PA Högberg på Lundgrens Sportfiske - www.lundgrensfiske.com , som gav oss ett superpris på spön vi köpt in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar