onsdag 27 maj 2009

Gäddforskningsdagen 6 Juni

Vill bara påminna återigen om Gäddforskningsdagen den 6 Juni i Mönsterås!

Lördagen den 6 Juni anordnas en gäddfisketräff i Mönsterås. Syftet med träffen är att bidra med data till två pågående forskningsprojekt, som i slutändan ska ge en ökad förståelse för gäddans ekologi. Ett av projekten har märkt sötvattenslekande gädda från små tillrinnande vattendrag. Rapporter av återfångster har hittills varit ganska låg och ett riktat fiske efter märkta fiskar skulle vara värdefullt för forskning för att bl.a. studera tillväxt och rörelsemönster. Därför är ett av målen i träffen att fånga så mycket märkt fisk som möjligt.

Det andra projektet syftar till att undersöka dödlighet, krokskador och blödningar hos sportfiskad och återutsatt gädda. För att få en god bild av hur återutsatt gädda klarar sig behövs en stor mängd återutsatt gädda där bl.a. krokning, blödning och bete skall dokumenteras. Därför vore det värdefullt ifall så många som möjligt kunde anteckna på utgivna blanketter var gäddan varit krokad, på vilket bete fisken fångades och om fisken blödde. Anteckningsmateriell delas ut vid start.

Träffen anordnas av Göteborgs Universitet i samarbete med Fiskeriverket, Högskolan i Kalmar och Mönsterås kommun. Deltagande är helt kostnadsfritt. Arrangemanget kommer att vara i form av en träff där samtliga deltagare blir tilldelade ett område att fiska i under en del av dagen. Efter ett par timmar i den tilldelade zonen, eller då man fångat ett visst antal gäddor får man fiska vart man vill. Detta upplägg är till för att kunna uppskatta tätheterna av gädda samt märkt gädda mellan de olika områden.

Alla typer av sportfiskemetoder är tillåtna såvida man följer lokala regler och bestämmelser. Det är alltså valfritt att välja fiskemetod, beten och ifall man vill fiska från land eller båt.
Vid dagens slut kommer fina priser att lottas ut bland samtliga deltagande och det kommer att bjudas på god mat och dryck som tack för hjälpen. Bonuspris kommer att tilldelas till den som fångar dagens längsta fisk. För de som vill vara med och tävla kring dagens längsta gädda måste digitalkamera + USB kabel medtagas. (Mätbrädor delas ut vid start).

Plats för träffen är rampen vid Timmernabben där vi samlas för kaptensmöte kl. 07:00 med all information och protokoll ni behöver. Efter det startar fisket, och man fiskar i sin tilldelade zon. Efter en viss tid eller ett visst antal fångade gäddor får man fiska var man vill.
Kl 17:30 samlas vi på ön Lotsholmen strax utanför hamnen för prisutdelning (lottas ut samt dagens längsta gädda koras). Gratis mat (hamburgare/korv). Bryggor och toalett finns.

Har ni frågor eller synpunkter kring träffen eller forskningen får ni gärna kontakta oss.


Tobias Fränstam
Göteborgs Universitet
franstam@hotmail.com
070 7333 294

Göteborgs Universitet
Jakob Lindström
Jakob__85@hotmail.com
073 7343 035

Olof Engstedt
Högskolan i Kalmar
olof_engstedt@hotmail.com
070 8873 514

Fiskeriverket
Lars Ljunggren
lars.ljunggren@fiskeriverket.se
0706481745

Samordnare
Fredrik Radsby
fredrikradsby@hotmail.com
076 0191 550

Mönsterås Kommun
David Liderfelt
david.liderfelt@monsteras.se
049917000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar