torsdag 18 juni 2009

Fältarbetet färdigt

Hallå.

Nu är fältarbetet färdigt sedan två veckor tillbaka. Den sista tiden på projektet gick bra och vi fångade ganska mycket fisk och ett par finare. Störst gädda sista projektveckan fick Jakob med en lång 112cm gädda på 8,8kg.

Gäddforskningsdagen gick väldigt bra och det var ett glatt gäng som uppslöt vid Timmernabbens hamn på lördagmorgonen. Fisket under dagen var inte superbra men totalt fångades det 83 gäddor med största fisk på 93cm.

Radio var med och rapporterade från träffen och sändningen kan lyssnas HÄR och HÄR finns även intervjun i text. Dagens nästan roligaste stund var när jag, Jakob och Olof från Kalmars högskola åkte in för att träffa reportern och hon gärna ville ha en bild på en gädda till textdelen. Det blev en väldans tävling om vem som skulle få vara med och posera på bild men med lite tur lyckades jag få upp en snipa ganska omgående som blev plåtad. Strax efter fick Jakob upp en kritiskt krokad fisk som ni kan höra om i intervjun som fick en boj på sig för fortsatt observation.

Sista två veckorna har vi har haft fullt upp med databehandlingen. Totalt har vi med hjälp från alla som varit med fångat 870 gäddor. Det är ett väldigt stort stickprov och kommer vara en god grund för våra frågeställningar. Det vi främst avser att kolla är t.ex. vad som påverkar krokningen och i sin tur blödning (skada). Det som undersöks är allt från erfarenhet, person, spö, bete, lekt eller olekt fisk, vatten/lufttemperatur osv.

Vi har sett väldigt oväntade och väntade resultat. T.ex. vilka beten fastnar verkligen djupt i gäddans mun och sväljer gäddorna betena mer under ett efterleksfiske i varmt vatten? Svaret fås såfort vi blir klara med rapporterna framåt hösten! Just nu väntar många timmar bakom skrivbordet för oss båda innan rapporterna blir klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar